Słodziki to występujące
w przyrodzie lub uzyskane na drodze syntezy związki chemiczne mające słodki
smak i znacznie niższą wartość energetyczną niż cukier buraczany lub trzcinowy.
Słodziki naturalne produkowane są z roślin i zalicza się do nich m.in.
erytrytol, stewię, ksylitol czy fruktozę. Najpopularniejszymi słodzikami
syntetycznymi dodawanymi do wielu przetworzonych produktów spożywczych są
aspartam, cyklaminian sodu oraz sacharyna, które praktycznie nie zawierają
kalorii i nie wpływają na rozwój próchnicy, przez co są częstym składnikiem
dietetycznych słodyczy oraz gum do żucia.
Słodzik w tabletkach i proszku
Oprócz
różnorodnego składu zamienniki cukru można podzielić ze względu na rozdrobnienie.
Do słodzenia napojów najczęściej stosowany jest niskokaloryczny słodzik
w tabletkach w opakowaniach z dozownikiem. W sprzedaży dostępne są także słodziki
naturalne i syntetyczne w formie drobnych kryształów lub proszku, stosowane
m.in. jako dodatek do potraw, deserów oraz napojów.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę