Słodziki

Niskokaloryczny słodzik zamiast cukru

Słodziki to występujące w przyrodzie lub uzyskane na drodze syntezy związki chemiczne mające słodki smak i znacznie niższą wartość energetyczną niż cukier buraczany lub trzcinowy. Słodziki naturalne produkowane są z roślin i zalicza się do nich m.in. erytrytol, stewię, ksylitol czy fruktozę. Najpopularniejszymi słodzikami syntetycznymi dodawanymi do wielu przetworzonych produktów spożywczych są aspartam, cyklaminian sodu oraz sacharyna, które praktycznie nie zawierają kalorii i nie wpływają na rozwój próchnicy, przez co są częstym składnikiem dietetycznych słodyczy oraz gum do żucia.

Słodzik w tabletkach i proszku

Oprócz różnorodnego składu zamienniki cukru można podzielić ze względu na rozdrobnienie. Do słodzenia napojów najczęściej stosowany jest niskokaloryczny słodzik w tabletkach w opakowaniach z dozownikiem. W sprzedaży dostępne są także słodziki naturalne i syntetyczne w formie drobnych kryształów lub proszku, stosowane m.in. jako dodatek do potraw, deserów oraz napojów.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO