Mozzarella

Co to jest ser mozzarella?

Ser mozzarella to ser podpuszczkowy, pochodzący z Włoch, konkretnie z regionu Kampania. Wytwarzany jest ze świeżego mleka krowiego, bawolego lub z ich połączenia. Ser mozzarella jest śnieżnobiały, miękki, wilgotny, o włóknistej strukturze. Formowany jest przeważnie w kule, jednak często w sklepach dostępna jest też mozzarella tarta.
 

Do czego dodawać sery mozzarella?

Mozzarella mini sprawdzi się jako składnik sałatek ze świeżych warzyw, natomiast mozzarella tarta będzie doskonałym zwieńczeniem różnorodnych zapiekanek. Ser nie rozpływa się podczas pieczenia – zamiast tego staje się miękki i ciągnący. Warto również zaopatrzyć się w ser mozzarella do pizzy, który jest nieodłącznym elementem tego włoskiego przysmaku. 
 
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO