Surowe ryby są bardzo nietrwałym produktem, dlatego zaraz po wyłowieniu muszą zostać poddane procesowi przedłużającemu ich świeżość. Najlepszym sposobem na zachowanie właściwego smaku i konsystencji mięsa jest mrożenie, dlatego ryby przeznaczone do transportu oraz sprzedaży w odległych miejscach natychmiast trafiają do zamrażarek i pozostają w temperaturze -18°C aż do momentu zakupu. Ryby mrożone najlepiej smakują po obróbce termicznej. Całe sztuki doskonale nadają się do pieczenia lub na grilla.
Najlepsze mrożone owoce morza
Podobnie jak ryby owoce morza najczęściej trafiają do polskich sklepów w formie przetworów lub mrożonek. Nawet po niewielkim rozmrożeniu należy je natychmiast przygotować, ponieważ są wyjątkowo nietrwałe. Głęboko mrożone owoce morza można kupić surowe lub po częściowym przetworzeniu (np. gotowane krewetki). Do przygotowania potraw z różnymi rodzajami frutti di mare najlepiej nadają się specjalne mieszanki skorupiaków i mięczaków morskich.
Ryby
Filet z łososia,
dzwonko dorsza czy mięsa innych ryb poławianych w morzach lub oceanach na czas
transportu zostają zamrożone, by nie utraciły świeżości i charakterystycznego
dla danego gatunku smaku.