Sałata rzymska, burak czerwony, seler naciowy

Sałata zielona

Zielone sałaty – odmiany i zastosowanie

Sałata rzymska, masłowa i lodowa to najpopularniejsze odmiany sałaty. Jednak w sklepach jest znacznie większy wybór. Konsumenci chętnie sięgają po roszponkę, rukolę czy sałatę dębolistną. Wszystkie różnią się od siebie smakiem, kształtem liści i kolorem. Dużą popularnością cieszy się również mix sałat, czyli mieszanka sałat, najczęściej umyta i gotowa do spożycia. Z sałaty można przygotowywać znakomite świeże sałatki z dowolnymi składnikami, np. fetą, mozzarellą, warzywami czy mięsem. 

Burak i seler naciowy w kuchni

Buraki kojarzą się przede wszystkim z zupami, jednak jest to również doskonały składnik sałatek. Burak dobrze komponuje się w połączeniu ze świeżymi sałatami, jajkami ugotowanymi na twardo, fetą, jabłkiem, a nawet łososiem wędzonym. Innym składnikiem, z którego można przygotowywać sałatki, jest seler naciowy. Świetnie smakuje w towarzystwie oliwek, papryki, pomidorków koktajlowych czy smażonych kawałków kurczaka. Wystarczy przygotować mix sałat, ulubione warzywa i całość skropić sosem winegret, by skomponować pyszną sałatkę.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO