Jajo kurze waży około 50-70 g i w ponad 80% składa się z wody. Resztę stanowią białka, tłuszcze, węglowodany oraz liczne składniki mineralne. Najpopularniejsze i najczęściej używane jajka pochodzą od kur – przeciętna nioska rocznie może znieść ponad 300 sztuk. Na sklepowych półkach można spotkać również jaja przepiórcze, kacze lub strusie, które są cenione za wyjątkowe walory smakowe.
Jajka w diecie
Jaja pełnią niezwykle istotną funkcję w jadłospisie – w większości składają się z łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które wpływa m.in. na prawidłowy rozwój i wzrost kości. Jest to jedyny produkt zawierający aminokwasy egzogenne, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Unikalny skład oraz stosunkowo niska kaloryczność sprawiają, że jajka są często stosowanym produktem w dietach, również mających na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. Jajka są niezwykle ważne w przygotowywaniu wielu dań - nie może ich zabraknąć m.in. w cukierni, śniadaniowni czy barze mlecznym.
Z wolnego wybiegu
Jajka
znajdują zastosowanie w wielu potrawach. Z ich udziałem szef kuchni przygotuje
zarówno przystawki, przekąski, desery, jak i dania główne. W naszej hurtowni
dostępny jest szeroki wybór jaj od kur z wolnego wybiegu.
Hodowla
kur może odbywać się w różnych warunkach. Jedną z metod hodowlanych jest chów
ściółkowy. W ofercie hurtowni dostępne są jaja o różnych oznaczeniach, w tym
„2”, czyli od kur z chowu ściółkowego.
Jajka są
niezwykle uniwersalnym produktem spożywczym, który może być dodawany do wielu
dań na ciepło i zimno. W naszej hurtowni dostępne są jajka pochodzące od kur
żywionych pokarmem spełniającym normy produkcji ekologicznej.