Gofry serowe z pieczarkami

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
150g
Masło
250g
Mąka pszenna
8/16g
Drożdże suche 8 g / świeże 16 g
3szt.
Jaja
100ml
Mleko
200g
Cukier perlisty
200g
Ser twardy dojrzewający
400g
Pieczarki
100g
Masło
20ml
Ocet
30g
Natka pietruszki
Pieprz
Cebula biała
Sól

CZas na gotowanie

Krok 1
Do miski miksera wsypać mąkę z drożdżami suchymi.
Krok 2
Masło rozpuścić, dodać mleko i jaja.Połączyć mieszając. Wyrobić jednolite ciasto a następnie przykryć i odstawić na 1-2 h.
Krok 3
Przed pieczeniem dodać cukier i starty ser. Piec w rozgrzanej i przesmarowanej olejem gofrownicy.
Krok 4
Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki podzielić na ćwiartki.
Krok 5
W rondlu rozgrzać olej i powoli smażyć cebulę, a następnie pieczarki. Dodać masło i dusić aż grzyby staną się ciemne.
Krok 6
Dodać ocet i szybko odparować. Dodać tymianek do grzybów. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 7
Gotowe grzyby układać na gofrach. Całość posypać świeżo tartym serem i prażoną cebulką.