Gofry serowe z pieczarkami
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
150g
Masło250g
Mąka pszenna8/16g
Drożdże suche 8 g / świeże 16 g3szt.
Jaja100ml
Mleko200g
Cukier perlisty200g
Ser twardy dojrzewający400g
Pieczarki100g
Masło20ml
Ocet30g
Natka pietruszkiPieprz
Cebula biała
Sól
CZas na gotowanie
Krok 1
Do miski miksera wsypać mąkę z drożdżami suchymi.
Krok 2
Masło rozpuścić, dodać mleko i jaja.Połączyć mieszając. Wyrobić jednolite ciasto a następnie przykryć i odstawić na 1-2 h.
Krok 3
Przed pieczeniem dodać cukier i starty ser. Piec w rozgrzanej i przesmarowanej olejem gofrownicy.
Krok 4
Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki podzielić na ćwiartki.
Krok 5
W rondlu rozgrzać olej i powoli smażyć cebulę, a następnie pieczarki. Dodać masło i dusić aż grzyby staną się ciemne.
Krok 6
Dodać ocet i szybko odparować. Dodać tymianek do grzybów. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 7
Gotowe grzyby układać na gofrach. Całość posypać świeżo tartym serem i prażoną cebulką.