Lody są formą zamrożonego deseru uzyskanego z produktów mlecznych, wody, miksowanych owoców i innych dodatków smakowych. Pod względem składu z reguły są dzielone na mleczne, wodne oraz sorbety różniące się od lodów wodnych zwiększoną zawartością owoców. Alternatywą dla deserów mlecznych są lody bazujące na napojach (sojowych, ryżowych), kierowane do osób uczulonych na laktozę. Wśród licznych dostępnych smaków niesłabnącą od lat popularnością cieszą się mleczne lody truskawkowe, czekoladowe, waniliowe oraz śmietankowe, kojarzone ze smakami dzieciństwa lub wakacjami.
Lody w opakowaniu dla dużych i małych lokali
W przypadku restauracji, kawiarni czy cukierni najlepiej sprawdzają się lody w opakowaniu gastronomicznym do 5 l objętości. Prostokątne kuwety o standardowych wymiarach pasują do witryn eksponujących lody nakładane do pucharka lub wafli za pomocą gałkownicy. Poza sezonem, przy zmniejszonym spożyciu na mrożone desery, w lokalach gastronomicznych świetnie sprawdzają się lody w opakowaniu 1-2 l.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę