Chałwa i sezamki

Chałwa – wykorzystanie w kuchni

Tradycyjna chałwa produkowana jest zaledwie z dwóch składników – karmelu i nasion sezamu. Może być również wzbogacona o orzechy lub mieszankę bakalii. W niektórych krajach sezam jest zastępowany makiem lub słonecznikiem. Chałwę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, a wszystko zależy od kreatywności kucharza. Ten słodki przysmak stanowi dodatek do sernika, deseru truflowego, wuzetki czy ciasta z jabłkami i migdałami.

Sezamki

Sezamki to jedna z najprostszych słodkich przekąsek, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Podobnie jak chałwy składa się z dwóch składników, czyli ziaren sezamu oraz spoiwa, np. cukru lub miodu. Sezam jest kaloryczny, jednak zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych. Sezamki można jeść zarówno samodzielnie, jak i dodawać do sernika w formie połamanych kawałków.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO