Mąka, tłuszcze stałe i jaja (głównie żółtka) – ciasto kruche swoją charakterystyczną delikatność zawdzięcza właśnie tym trzem produktom, odmierzonym w odpowiednich proporcjach. O jego kruchości decydują nie tylko składniki, ale także schłodzenie, a następnie wypiekanie w wysokiej temperaturze. Gotowe ciasto kruche jest spodem wielu popularnych wypieków, np. makowców, serników, mazurków czy szarlotek. Świetnie się sprawdza jako blaty do tortów przekładanych kremami lub masami owocowymi. Kruche ciasta służą także do wytwarzania korpusów babeczek nadziewanych, tart, rogalików oraz ciasteczek z przeróżnymi dodatkami.
Słone i pikantne kruche ciasta
Ciasto kruche w wersji słonej jest nie mniej popularne od słodkiej odmiany. Jest bazą wielu przekąsek, chętnie spożywanych zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Ze słonego ciasta powstają paluszki, precelki oraz chrupiące krakersy. W domowej kuchni można z niego zrobić nadziewane tartaletki, paszteciki, warzywne tarty oraz popularne na ziemiach wschodnich kulebiaki.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę