Wszelkiego
rodzaju pasty kanapowe mają za zadanie podnieść walory kanapek,
przygotowywanych nieraz z większej liczby składników. Pasty mają z reguły
gładką konsystencję, choć niektóre ręcznie krojone przybierają formę
rozdrobnioną. Typowymi składnikami tego rodzaju posiłku są sery, wędliny, jaja
na twardo, ryby lub mięso. Pasty kanapkowe w wersji wegańskiej
przyrządzane są przede wszystkim z roślin strączkowych. Wszystkie pasty są dobrym
dodatkiem zarówno do różnego rodzaju chleba, jak i krakersów oraz pieczywa
chrupkiego.
Hummus – sos i pasta do pieczywa
Hummus to potrawa wywodząca się z Bliskiego
Wschodu, ale obecnie bardzo popularna na całym świecie. Jest to rodzaj pasty do
smarowania, przyrządzonej głównie z przetartej ciecierzycy lub innych roślin
strączkowych. Często stosowanymi dodatkami do pasty jest tahini, czosnek, oliwa
i sok z cytryny. Idealny hummus powinien mieć gładką konsystencję dającą
się łatwo rozsmarować. Najczęściej jest spożywany z tradycyjnym pieczywem lub
chlebkiem pita.
Z rybą
Pasty rybne to świetny dodatek do lekkich przekąsek, w tym wieloskładnikowych kanapek i tartinek serwowanych na przyjęciach.
Kremowa, aromatyczna pasta jajeczna z przeróżnymi dodatkami świetnie pasuje do świeżego pieczywa i popularnych na przyjęciach przekąsek oraz przystawek.