Zaproponowanie gościom wyśmienitej i aromatycznej pizzy jest niemożliwe bez odpowiedniego wyposażenia pizzerii. Nie może zabraknąć w niej pieca, urządzeń do przygotowywania ciasta i składników, a także akcesoriów, które ułatwią codzienną pracę w lokalu.
Piec do pizzy – serce każdej pizzerii
Piec to absolutny fundament każdej pizzerii. Wybór odpowiedniego modelu zależy od wielu czynników, takich jak wielkość kuchni, budżet i preferowany styl pizzy.
Rodzaj pieca
|
Charakterystyka
|
Zalety
|
Wady
|
Zastosowanie
|
Opalane drewnem
|
Tradycyjny piec, opalany drewnem.
Wysoka temperatura (do 500°C), która zapewnia specyficzny aromat i smak pizzy.
|
Wyjątkowy smak i aromat; tradycyjny wygląd; atrakcja dla klientów.
|
Wymaga doświadczenia w obsłudze; wysokie koszty instalacji i eksploatacji (drewno); konieczność odprowadzania dymu; dłuższy czas nagrzewania.
|
Pizzerie stawiające na tradycję i autentyczność; lokale z dużym ruchem.
|
Gazowe
|
Zasilane gazem ziemnym lub propan-butan.
Łatwiejsze w obsłudze niż piece opalane drewnem, precyzyjna kontrola temperatury.
|
Łatwa obsługa; precyzyjna kontrola temperatury; niższe koszty eksploatacji niż piece opalane drewnem.
|
Wymagają podłączenia do instalacji gazowej; nieco mniej intensywny aromat placków niż w przypadku pieców opalanych drewnem.
|
Większość pizzerii; lokale o średnim i dużym natężeniu ruchu.
|
Elektryczne
|
Zasilane energią elektryczną.
Proste w obsłudze, energooszczędne, zapewniają równomierne pieczenie.
|
Łatwa obsługa; precyzyjna kontrola temperatury; mobilność (w niektórych modelach); brak konieczności odprowadzania spalin.
|
Mogą być droższe w zakupie niż piece gazowe; nieco inny smak pizzy niż z pieca opalanego drewnem.
|
Małe i średnie pizzerie; lokale gastronomiczne oferujące pizzę jako dodatek; food trucki.
|
Jednokomorowe
|
Posiadają jedną komorę pieczenia.
|
Kompaktowe rozmiary; niższa cena.
|
Ograniczona wydajność; pieczenie tylko jednej pizzy na raz (w zależności od wielkości komory).
|
Małe pizzerie; lokale z ograniczoną przestrzenią.
|
Wielokomorowe
|
Posiadają dwie lub więcej komór pieczenia.
|
Wysoka wydajność; możliwość pieczenia kilku pizz jednocześnie lub pieczenia różnych rodzajów pizz w różnych temperaturach.
|
Większe rozmiary; wyższa cena.
|
Pizzerie o dużym natężeniu ruchu.
|
Taśmowe (przelotowe)
|
Pizze przechodzą przez piec na taśmie.
|
Bardzo wysoka wydajność; idealne do masowej produkcji.
|
Wysoki koszt zakupu; zajmują dużo miejsca.
|
Duże sieci pizzerii; zakłady produkujące mrożoną pizzę.
|
Obrotowe
|
Posiadają obrotową platformę wewnątrz komory pieczenia.
|
Równomierne pieczenie; łatwiejszy dostęp do pizzy.
|
Zazwyczaj droższe od pieców statycznych.
|
Pizzerie stawiające na wysoką jakość i estetykę.
|
Tabela. Rodzaje pieców do pizzy.
Sprawdź nasz Niezbędnik biznesowy dla gastronomii!
Czego potrzebujesz do przygotowania ciasta i składników?
Podstawą smakowitej pizzy jest ciasto, a do jego przygotowania potrzebne są odpowiednie urządzenia. Miksery spiralne pomagają wyrabiać ciasto w większych ilościach, nadając mu idealną konsystencję i elastyczność. W wyposażeniu pizzerii nie powinno zabraknąć także wałkownic do ciasta, które ułatwiają i znacznie przyspieszają proces formowania placków. Dostępne są modele ręczne lub automatyczne. Stoły do pizzy (z funkcją chłodzenia) pozwalają na wygodne przygotowywanie pizzy i przechowywanie składników w odpowiedniej temperaturze.
W szybkim przygotowaniu składników i komponowaniu różnych rodzajów pizzy pomogą krajalnice do wędlin i serów, które umożliwiają precyzyjne krojenie składników, funkcjonalne chłodziarki oraz specjalne pojemniki GN ułatwiające przechowywanie i organizację składników.
Akcesoria do pizzy – detale, które mają znaczenie
Aby praca w pizzerii była przyjemna, potrzebne będą również akcesoria, takie jak łopaty do wkładania i wyjmowania pizzy z pieca. W sprzedaży dostępne są modele w różnych rozmiarach, wykonane z różnych materiałów (drewno, aluminium, stal nierdzewna), dzięki czemu możesz je łatwo dopasować do wybranego rodzaju pieca. Jeśli w Twojej ofercie znajduje się pizza w kawałkach, przydadzą Ci się radełka lub noże, dzięki którym precyzyjnie pokroisz placek na porcje.
Przydatne mogą okazać się też siatki i blachy do pizzy, które zapobiegają przywieraniu ciasta i ułatwiają pieczenie. Nie zapominaj również o akcesoriach do czyszczenia pieca: utrzymanie pieca w czystości to nie tylko kwestia higieny i bezpieczeństwa żywności, ale gwarancja dla jego sprawnego działania.
Dowiedz się: Jak otworzyć restaurację?