Indyk z brokułem i sezamem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
Udo indyka Map
0,20kg
MC brokuły 2,25/2,5 kg
0,01kg
MC sezam 900 g jasny
0,01kg
Czosnek
0,03l
ARO olej rzepakowy
0,05kg
Cebula
MC tymianek cięty 200 g
0,02l
MC sos 1 l sojowy
Szczypiorek
Sól
Pieprz
Kumin
aro pineapple
aro salt and pepper to taste

CZas na gotowanie

Krok 1
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry. 
Krok 2
Uda z indyka oczyszczamy i kroimy na paski o dł. ok. 4 cm i grubości około 1 cm. Pokrojonego indyka przekładamy do miski, następnie dodajemy cebulę czosnek i sos sojowy.
Krok 3
Całość mieszamy i odstawiam do lodówki na 1 h. 
Krok 4
Sezam prażymy na suchej rozgrzanej patelni, jak tylko zacznie się rumienić przekładamy do miski, żeby się nie spalił. Brokuł rozmrażamy i kroimy na pół.
Krok 5
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy zamarynowane mięso. Podsmażamy przez ok. 7 min., a następnie dodajemy brokuł i całość dalej podsmażamy pod przykryciem przez ok. 8 min. Całość doprawiamy kuminem i pieprzem.
Krok 6
Gotowe danie podajemy z prażonym sezamem.