Słodycze Czekoladowe

Słodycze czekoladowe

Znaczenie czekolady w branży gastronomicznej

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzony (w zależności od rodzaju) z miazgi kakaowej, tłuszczu, cukru, mleka oraz innych składników, nadających określonego smaku. Wyjątkowy smak nasion kakaowca doceniali już Aztekowie, którzy sporządzali z niego napój z dodatkiem chili, miodu, wanilii i kukurydzy. Produkty czekoladowe składają się z masła, proszku lub miazgi kakaowej, nadającej charakterystyczny smak, kolor oraz aromat. Kakao jest obecnie w wielu produktach spożywczych, zaczynając od słodyczy i napojów, poprzez wypieki, desery, lody, a na daniach obiadowych kończąc.

Dodatki i ozdoby czekoladowe

Produkty czekoladowe to również dodatki stosowane głównie w piekarnictwie i cukiernictwie. Wiele ciast, tortów oraz deserów jest ozdabianych wiórkami, talarkami czy groszkami czekoladowymi. Produkty czekoladowe to także polewy, lukry i kremy szeroko stosowane w cukiernictwie oraz przy produkcji wypieków.
Czekolada mleczna nadziewana

Czekolady

Mleczna, biała czy gorzka czekolada to jedne z najbardziej popularnych słodyczy, a zarazem ważne składniki wielu potraw, wypieków i drobnych wyrobów cukierniczych.

Dowiedz się więcej
Batony czekoladowe

Batony

Batony są najczęściej spożywane jako szybka przekąska, która w krótkim czasie ma zaspokoić głód i dodać trochę energii.

Dowiedz się więcej
Praliny czekoladowe

Praliny i bombonierki

Niewielkie czekoladki pełne słodkiego nadzienia – praliny są nie tylko wyjątkowym przysmakiem, ale także dobrym pomysłem na elegancki prezent.

Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO