Czekoladowe

Znaczenie czekolady w branży gastronomicznej

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzony (w zależności od rodzaju) z miazgi kakaowej, tłuszczu, cukru, mleka oraz innych składników, nadających określonego smaku. Wyjątkowy smak nasion kakaowca doceniali już Aztekowie, którzy sporządzali z niego napój z dodatkiem chili, miodu, wanilii i kukurydzy. Produkty czekoladowe składają się z masła, proszku lub miazgi kakaowej, nadającej charakterystyczny smak, kolor oraz aromat. Kakao jest obecnie w wielu produktach spożywczych, zaczynając od słodyczy i napojów, poprzez wypieki, desery, lody, a na daniach obiadowych kończąc.

Dodatki i ozdoby czekoladowe

Produkty czekoladowe to również dodatki stosowane głównie w piekarnictwie i cukiernictwie. Wiele ciast, tortów oraz deserów jest ozdabianych wiórkami, talarkami czy groszkami czekoladowymi. Produkty czekoladowe to także polewy, lukry i kremy szeroko stosowane w cukiernictwie oraz przy produkcji wypieków.

Czekolady

Batony

Praliny i bombonierki

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO