Czekolada to
wyrób cukierniczy sporządzony (w zależności od rodzaju) z miazgi kakaowej,
tłuszczu, cukru, mleka oraz innych składników, nadających określonego smaku. Wyjątkowy
smak nasion kakaowca doceniali już Aztekowie, którzy sporządzali z niego napój
z dodatkiem chili, miodu, wanilii i kukurydzy. Produkty czekoladowe
składają się z masła, proszku lub miazgi kakaowej, nadającej charakterystyczny
smak, kolor oraz aromat. Kakao jest obecnie w wielu produktach spożywczych,
zaczynając od słodyczy i napojów, poprzez wypieki, desery, lody, a na daniach
obiadowych kończąc.
Dodatki i ozdoby czekoladowe
Produkty
czekoladowe to
również dodatki stosowane głównie w piekarnictwie i cukiernictwie. Wiele ciast,
tortów oraz deserów jest ozdabianych wiórkami, talarkami czy groszkami
czekoladowymi. Produkty czekoladowe to także polewy, lukry i kremy szeroko
stosowane w cukiernictwie oraz przy produkcji wypieków.
Czekolady
Mleczna, biała czy gorzka czekolada to jedne z najbardziej popularnych słodyczy, a zarazem ważne składniki wielu potraw, wypieków i drobnych wyrobów cukierniczych.