Za orzechy uznaje się różne nasiona lub owoce, mające jadalne jądro zamknięte w twardej skorupie albo łupinie. Do najbardziej popularnych bakalii zalicza się orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, nerkowca, arachidowe i migdały. Wszystkie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych ważnych witamin i minerałów. Orzechy charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu (nawet do 60%) oraz białka. Z niektórych orzechów produkowane są mąki, zalecane w wielu dietach, np. wśród osób uczulonych na gluten.
Ziarna i pestki w kuchni
Nasiona pełnią ważną rolę w branży spożywczej. Zarówno surowe, jak i po przetworzeniu (np. prażeniu) świetnie sprawdzają się w roli zdrowej przekąski. Stanową także ważny dodatek lub dekorację w piekarnictwie, a niektóre z nich po dokładnym zmieleniu mogą zastępować tradycyjną mąkę. Zarówno pestki, jak i nasiona wchodzą w skład niektórych słodyczy, np. chałw i batonów.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę