Pierwsze informacje na temat wyrobu kiełbasy pochodzą z VI wieku p.n.e. Znano je w starożytnym Rzymie, Grecji i dalekich Chinach. W skład tradycyjnej kiełbasy wchodzi mięso mielone oraz odpowiedni zestaw przypraw. Aby wędlina zachowała świeżość na dłużej, stosuje się wędzenie, pieczenie, gotowanie lub suszenie. W zależności od warunków geograficznych kiełbasy mogą być wytwarzane z różnego rodzaju mięs, a domieszka przypraw i sposób przygotowania decydują o ostatecznym smaku. Odmiana wegetariańska kiełbasy przygotowywana jest najczęściej z fasoli, grochu, soczewicy oraz dodatków warzywnych.
Kabanosy – specjalny rodzaj kiełbasy
Kabanosy są specjalnym rodzajem cienkiej kiełbasy przyrządzanej tradycyjnie z peklowanego mięsa. Długotrwałe suszenie zakończone wędzeniem sprawia, że skórka nabiera ciemnego odcienia, a wnętrze staje się intensywne w smaku. Tradycyjne kabanosy wytwarzane były z wieprzowiny, jednak obecnie na sklepowych półkach można spotkać również odmiany drobiowe, wołowe, mieszane oraz roślinne.
Kiełbasy
Kiełbasa
jest jednym z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Uniwersalność i
doskonały smak sprawiają, że kiełbasa polska często gości na naszych stołach.
Wytwarzana z wysokiej jakości, delikatnie zmielonego mięsa zachwyca swojskim
aromatem czosnku i majeranku. Hurtownia oferuje kiełbasę polską wykonaną według
tradycyjnych receptur.
Kabanosy ze
względu na znakomity smak są niezwykle popularnym produktem w naszej hurtowni.
Oferujemy szeroki wybór kabanosów drobiowych, wieprzowych i wołowych od
renomowanych producentów.