Słodko-kwaśny makaron troffie z warzywami

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
20g
Por
25g
Marchew
25g
Pietruszka
30g
Cebula czerwona
1ząbek
Czosnek
1szt.
Limonka
1szt.
Kolendra - drobny pęczek z łodygami
15g
Sos sojowy
15g
Sos ostrygowy
20g
Groszek cukrowy
20g
Orzech ziemny - nie solony
100g
Makaron
40g
Grzyby shii-take
15g
Olej sezamowy
15g
Olej uniwersalny
20g
Cukier trzcinowy

CZas na gotowanie

Krok 1
Marchew, pietruszkę, groszek cukrowy i pora pokrój w julienne. Cebulę czerwoną w zewnętrzne piórka, a czosnek oraz orzechy oddzielnie rozgnieć i drobno przesiekaj. Łodygi kolendry pokrój w poprzek na cienkie krążki.
Krok 2
Ugotuj makaron na al-dente
Krok 3
Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i zacznij smażenie wszystkich warzyw w kolejności od najtwardszych do delikatniejszych - dorzucając kolejne w kilku sekundowych odstępach regularnie mieszając. Następnie wsyp cukier i dolej sosy - sojowy i ostrygowy. Po chwili dodaj makaron i dopraw sokiem z limonki i solą, po czym przełóż do pojemnika i oprósz listkami kolendry.