Słodko-kwaśny makaron troffie z warzywami
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
20g
Por25g
Marchew25g
Pietruszka30g
Cebula czerwona1ząbek
Czosnek1szt.
Limonka1szt.
Kolendra - drobny pęczek z łodygami15g
Sos sojowy15g
Sos ostrygowy20g
Groszek cukrowy20g
Orzech ziemny - nie solony100g
Makaron40g
Grzyby shii-take15g
Olej sezamowy15g
Olej uniwersalny20g
Cukier trzcinowyCZas na gotowanie
Krok 1
Marchew, pietruszkę, groszek cukrowy i pora pokrój w julienne. Cebulę czerwoną w zewnętrzne piórka, a czosnek oraz orzechy oddzielnie rozgnieć i drobno przesiekaj. Łodygi kolendry pokrój w poprzek na cienkie krążki.
Krok 2
Ugotuj makaron na al-dente
Krok 3
Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i zacznij smażenie wszystkich warzyw w kolejności od najtwardszych do delikatniejszych - dorzucając kolejne w kilku sekundowych odstępach regularnie mieszając. Następnie wsyp cukier i dolej sosy - sojowy i ostrygowy. Po chwili dodaj makaron i dopraw sokiem z limonki i solą, po czym przełóż do pojemnika i oprósz listkami kolendry.