Kefir to napój o kremowej konsystencji, w smaku przypominający jogurt naturalny, jednak o lekko drożdżowym zapachu. Im bardziej dojrzały napój, tym zapach jest intensywniejszy. Kefir jest kwaskowy ze względu na zawartość dwutlenku węgla. Coraz większą popularnością wśród konsumentów cieszy się kefir bez laktozy, zdecydowanie delikatniejszy w smaku. Wybierany jest przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy oraz preferujące łagodniejszy smak kefirów.
Dobry kefir – dlaczego warto spożywać?
Dobry kefir z żywymi kulturami bakterii jest produktem lekkostrawnym o dużej zawartości substancji odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, kwas foliowy, wapń, magnez i biotyny. Kefiry są bardzo chętnie wybierane przez osoby dbające o zdrowy styl życia i na diecie redukcyjnej. Produkt jest znakomitą bazą do przygotowywania zdrowych koktajli, owsianek, chlebów, naleśników czy ciast.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę