Te słodkie dodatki potrafią uprzyjemnić śniadanie zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Produkowane ze świeżych owoców dżemy mogą być jednak wykorzystane nie tylko do kanapek, ale również jako dodatek do naleśników, ciastek czy słodkich bułeczek. Dżemy nadają charakteru ciastom drożdżowym, piernikowym oraz tradycyjnym mazurkom. Podobną funkcję pełnią kremy, zwłaszcza te czekoladowe albo orzechowe. Świetnie smakują zarówno na zimnym, jak i ciepłym pieczywie.
Smaczny i zdrowy miód
Za najlepszy miód uważa się ten wytworzony przez pszczoły – złocisty, lejący i o słodkim zapachu. W zależności od surowca dzieli się na kwiatowy (lipowy, wielokwiatowy, akacjowy), spadziowy oraz mieszany. Miód towarzyszy człowiekowi od tysiącleci, służy nie tylko jako zamiennik cukru, ale także środek wspierający przy leczeniu przeziębień i zapaleń górnych dróg oddechowych.
Dżemy i powidła
Powidła i
dżemy z truskawek, malin czy innych owoców to przetwory nie tylko nadające się
do spożycia zaraz po otwarciu, ale także częste składniki wielu potraw,
wypieków oraz deserów.