Typu feta

Z czego powstaje ser feta?

Oryginalny ser feta powstaje z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. Tylko wtedy ma ziarnistą konsystencję i jest odpowiednio kruchy. Na rynku dostępne są również bardzo popularne produkty powstałe z mleka krowiego. Sery feta mają słonawy, delikatnie kwaśny smak. Prawdziwa feta ma śnieżnobiały kolor, natomiast ser wyprodukowany z mleka krowiego ma lekko żółtawy odcień. 
 

Jak wykorzystać sery feta w kuchni?

Sery feta bardzo chętnie spożywane są w towarzystwie chrupiącego pieczywa, oliwek i oregano. Fetę można również dodawać do różnorodnych sałatek ze świeżych warzyw – ser jest zwieńczeniem popularnej sałatki greckiej. Ser feta znakomicie komponuje się ze szpinakiem, tworząc np. pyszne nadzienie do ravioli. 
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO