ryż do sushi, jaśminowy, preparowany

Biały i dziki ryż

Biały i dziki ryż

Ze względu na ogromną popularność ryż doczekał się wielu odmian oraz sposobów przygotowania. Największą popularnością cieszy się ryż biały poddawany procesowi polerowania, przez który traci większość ważnych składników odżywczych. Znacznie bogatszą zawartością witamin, białka i błonnika wyróżnia się ryż paraboliczny, brązowy lub czarny. Coraz większą popularnością w gastronomii cieszy się dziki ryż, będący tak naprawdę odmianą trawy, wyróżniającej się podłużnymi ziarnami o ciemnobrązowej barwie.

Ryż do sushi, farszów i innych potraw

Ryż dzieli się nie tylko pod względem różnorodności odmian, ale równie przeznaczenia. Krótki ryż do sushi po ugotowaniu robi się kleisty, dzięki czemu można go formować w dowolne kształty. Pachnący kwiatami ryż jaśminowy jest doskonały zarówno do wytrawnych dań, jak i słodkich deserów, a odporny na rozgotowanie ryż paraboliczny świetnie się sprawdza przy faszerowaniu warzyw. Na osobną uwagę zasługuje ryż preparowany (dmuchany) będący doskonałą chrupiącą przekąską.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO