Sosy sojowe

Sos sojowy – smaki

Sosy sojowe powstają ze sfermentowanej mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli z dodatkiem specjalnej odmiany pleśni oraz drożdży powodujących powstanie zacieru. Smak sosów różni się w zależności od kraju pochodzenia oraz proporcji użytych składników, np. w kuchni chińskiej jest gęsty i słony, indonezyjskiej słodki, a w japońskiej bardzo rzadki. Sosy sojowe najczęściej wykorzystywane w gastronomii zawierają ok. 16% pszenicy i zazwyczaj są sprzedawane w szklanych butelkach z wygodnym nalewakiem. Odmianą bezglutenową, bo niezawierającą zbóż, jest bardzo ciemny i mocny w smaku sos tamari.

Sos sojowy jasny i ciemny

Sos sojowy ciemny poddawany jest dłuższej fermentacji, a dodatek cukru i barwnika karmelowego sprawia, że jest idealnym dodatkiem do gotowania, duszenia i marynowania, doskonale komponuje się z wieprzowiną i wołowiną. Znacznie lżejszy sos sojowy jasny o bursztynowym zabarwieniu oraz łagodnym smaku służy głównie do przyprawiania białych mięs, dressingów i azjatyckich zup.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO