Mrożonki 

Mrożenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów długoterminowego przechowywania żywności. Dzięki tej metodzie produkty zachowują świeżość i smak przez wiele miesięcy.

Owoce mrożone

Mrożenie – sposób na zachowanie jakości produktów

Mrożenie należy do najlepszych metod przechowywania produktów nietrwałych, jak warzywa, owoce, mięso czy przetwory mączne. W temperaturze ok. -18°C dochodzi do niemal całkowitego zatrzymania rozwoju drobnoustrojów prowadzących do psucia żywności. Zahamowany zostaje także proces jełczenia tłuszczów, dzięki czemu mrożonki je zawierające zachowują świeżość przez znacznie dłuższy okres. W wielu domach standardowa zamrażarka to prawdziwa hurtownia mrożonek, pełna ulubionych produktów zarówno gotowych do spożycia na zimno (lody), jak i wymagających obróbki termicznej.

Właściwe przechowywanie mrożonek

Podstawą zachowania wysokiej jakości mrożonek jest utrzymanie ujemnej temperatury na stałym poziomie, ponieważ produkt raz rozmrożony nie nadaje się do powtórnego zamrożenia. Dlatego też – decydując się na tę formę przechowywania żywności – warto kupować mrożonki w sprawdzonych miejscach. Każda wyspecjalizowana hurtownia mrożonek ma w swojej ofercie produkty z różnych kategorii: zaczynając od surowych mięs, poprzez warzywa, owoce, na gotowych daniach kończąc.

Warzywa mrożone

Warzywa

Dzięki odpowiedniemu zamrażaniu nietrwałe i sezonowe warzywa nie tylko zachowują walory smakowe, ale także większość wartości odżywczych.

Dowiedz się więcej
Owoce mrożone

Owoce

Większość owoców doskonale nadaje się na mrożonki, dzięki czemu z ich wyjątkowych walorów smakowych możemy korzystać przez cały rok.
Dowiedz się więcej
Mięso i drób mrożony

Mięso i drób

Surowe mięso jest bardzo nietrwałe i szybko traci walory smakowe. Najlepszym sposobem na zachowanie jego świeżości przez dłuższy czas jest zamrożenie.
Dowiedz się więcej
Ryby i owoce morza mrożone

Ryby i owoce morza

Zanim ryby i owoce morza trafią na nasz stół, większość z nich na czas transportu musi zostać zamrożona. Najczęściej w takiej formie trafiają do sklepów czy hurtowni.
Dowiedz się więcej
Lody

Lody

Lody i sorbety to szczególny rodzaj deserów, które spożywane są po zamrożeniu, ponieważ dopiero wtedy nabierają właściwej konsystencji i odpowiedniego smaku.
Dowiedz się więcej
Frytki mrożone

Frytki

Chrupiące i aromatyczne należą do jednych z bardziej lubianych dodatków lub dań. Ich wyjątkowy smak doceniają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Dowiedz się więcej
Dania gotowe mrożone

Dania gotowe

Wiele gotowych potraw można zamrozić, by móc je wykorzystać w późniejszym terminie. Dzięki mrożeniu zachowają smak i aromat nawet przez kilka miesięcy.
Dowiedz się więcej
Pieczywo mrożone

Pieczywo

Pieczywo to produkty, których świeżość można zachować na dłużej poprzez zamrożenie. Mrozić można zarówno gotowe bułki czy chleb, jak i lekko podpieczone wypieki.
Dowiedz się więcej
Ciasta mrożone

Ciasta

W zależności od rodzaju, ciasta można mrozić na różne sposoby – świeżo wyrobione, upieczone lub w formie gotowego deseru.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO