Bagietka z łososiem teryiaki i sałatką spicy slow

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
100g
Świeżego filetu z łososia
1szt.
Mrożona bagietka do pieczenia
4ml
Olej
17ml
Sos sojowy (Sos teryiaki)
15ml
Ocet ryżow (Sos teryiaki)
7g
Brązowy cukier (Sos teryiaki)
1g
Czosnek  (Sos teryiaki) 
4g
Świeżego imbiru  (Sos teryiaki)
1g
Ziarna sezamu  (Sos teryiaki)
3g
Cukier puder (Sałatka spicy slow)
2ml
Ocet ryżowy (Sałatka spicy slow)
9g
Marchewka (Sałatka spicy slow)
45g
Kapusta pekińska (Sałatka spicy slow)
7g
Czerwona cebula (Sałatka spicy slow)
12g
Seler naciowy (Sałatka spicy slow)
1g
Drobno posiekana mięta- same listki (Sałatka spicy slow)
1g
Drobno posiekana kolendra (Sałatka spicy slow)
2ml
Ocet ryżowy (Dressing)
3g
Cukier puder (Dressing)
2ml
Sok z wyciśniętych limonek (Dressing)
1ml
Sos rybny (Dressing)
1g
Papryczka chili (Dressing)

CZas na gotowanie

Krok 1
Bagietkę pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos teryiaki. Imbir i czosnek podsmażamy w garnku, wlewamy ocet ryżowy i sos sojowy, a następnie cukier. Całość gotujemy do zredukowania 1/3, na końcu dodajemy podprażony na suchej patelni sezam.
Krok 2
Łososia obsypujmy odrobiną soli i smażymy po obu stronach przez ok. 6 min. na koniec polewamy sosem.
Krok 3
W tym czasie przygotowujemy dressing do sałatki. Wyjmujemy pestki z chilli i siekamy je w kostkę, dodajemy ocet, cukier, sok z limonki oraz sos rybny i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Krok 4
Następnie przygotowujemy sałatkę. Marchewkę i selera kroimy w Juliane. Kapustę drobno siekamy, a cebulę kroimy w niewielkie piórka. Ocet mieszamy z cukrem i wrzucamy do niego marchewkę na 20 min.
Krok 5
Następnie odcedzamy przez sitko i łączymy wszystkie składniki razem z posiekanymi. Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.
Krok 6
W przekrojonej wzdłuż bagietce układamy odrobinę sałatki, dodajemy nieco sosu teryiaki i łososia w sosie teryiaki.