Ta niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie pasta wywodzi się przede wszystkim z okolic Lewantu i Egiptu. Ze względu na unikalny skład – całkowicie pozbawiony mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego – zarówno hummus klasyczny, jak i jego wszystkie odmiany jest rozpowszechniony głównie wśród wegetarian i wegan. Podstawowym składnikiem pasty są gotowane i przetarte nasiona ciecierzycy lub inne nasiona strączkowe, połączone z sezamową pastą tahini oraz przyprawami nadającymi określony smak. Dużą popularnością cieszy się np. hummus pomidorowy czy paprykowy.
Hummus i jego zastosowanie
W kuchni arabskiej hummus najczęściej jest spożywany w formie zimnej przekąski z chlebem pita oraz jako składnik wielu tradycyjnych dań. Wśród różnych odmian pasty do najbardziej popularnych należą hummus pomidorowy, paprykowy, bakłażanowy (baba ghanoush) i klasyczny – przyprawiony czosnkiem oraz świeżą oliwą. Intensywnym kolorem wyróżnia się zielony hummus z dodatkiem świeżego mielonego szpinaku.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę