Instantyzacja to proces polegający na tym, że sproszkowany lub mocno rozdrobniony produkt spożywczy jest doprowadzony do takiego stanu, w którym można go łatwo i szybko rozprowadzić w płynie bez ryzyka pojawienia się grudek czy rozwarstwień. Podczas tego procesu, z artykułu zostaje całkowicie usunięta woda, dlatego produkty typu instant wyróżniają się lekkością i łatwością w przechowywaniu. Jedną z metod instantyzacji jest liofilizacja, polegająca na wymrożeniu wody np. z owoców, a następnie całkowite usunięcie powstałego lodu.
Produkty typu instant w codziennym użytkowaniu
Dania instant to produkty błyskawiczne – gotowe do spożycia niemal natychmiast po zmieszaniu z wrzącą wodą lub innym płynem. Do najbardziej popularnych potraw tego typu zalicza się zupki chińskie, makaron instant, mleko w proszku, budynie niewymagające gotowania oraz płatki błyskawiczne. Z kolei znane napoje z grupy instant to kawa, herbata, czekolada i kakao.
Zupa
Zupy instant to świetnie rozwiązanie m.in. dla osób zapracowanych, ponieważ ułatwiają przygotowanie sycącej potrawy w krótkim czasie i bez większego nakładu pracy.