Suszenie owoców jest formą naturalnej konserwacji, mającej na celu przedłużenie czasu przydatności do spożycia przy równoczesnym zachowaniu najważniejszych składników odżywczych, smaku i aromatu. Jedną z odmian suszenia jest liofilizacja, polegająca na usunięciu wody z produktu po wcześniejszym zamrożeniu. Podczas tego procesu owoce lub potrawy nie tracą kształtu i stają się bardzo lekkie. Suszone owoce po otwarciu opakowania należy przechowywać w ciemnym miejscu z dala od wilgoci, np. w szczelnie zamykanych słoikach lub plastikowych pojemnikach.
Do czego są wykorzystywane owoce suszone?
Można wysuszyć niemal każdy owoc, nawet składający się praktycznie wyłącznie z wody arbuz ulega temu procesowi. Wszystkie owoce suszone są ważnym surowcem w branży cukierniczej, stosowane są jako dodatek do wielu rodzajów ciast, wypieków i deserów. Ze względu na dużą zawartość witamin i błonnika suszone owoce warto włączyć do codziennej diety w formie zdrowej przekąski lub składnika potraw (np. muesli).
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę