frytura

Smażenie frytek we frytkownicy

Frytury do smażenia mięs i warzyw

Jeśli smażyć dużo i często, to najlepiej z użyciem frytury – tłuszczu jadalnego cechującego się dużą odpornością na działanie wysokiej temperatury (do 235°C), bez obaw o uciążliwe dymienie, które może wywołać niepożądane szczypanie w oczy oraz wydzielanie trujących substancji. Dawniej frytura powstawała w wyniku połączenia rafinowanych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych (np. łoju), obecnie stosuje się wyłącznie mieszanki roślinne, które mają znacznie lepsze walory funkcjonalne i mogą być używane wielokrotnie, nie tracąc przy tym swoich właściwości.

Najlepsza frytura do frytkownicy

Frytury doskonale nadają się do głębokiego smażenia nie tylko frytek, ale także panierowanych warzyw, mięs oraz owoców morza. Tłuszcz ten jest również często stosowany w piekarnictwie i cukiernictwie, m.in. do produkcji pączków, faworków czy lodów smażonych w cieście francuskim. Ze względu na możliwość kilkukrotnego zastosowania frytury do frytkownicy ich użycie wpływa na obniżenie kosztów związanych z zakupem tłuszczów i redukcję odpadów w lokalach gastronomicznych.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO