Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy – skład i rodzaje

Prawdopodobnie jako pierwsi zalety słodkiego soku z trzciny cukrowej docenili mieszkańcy Nowej Gwinei ponad 10000 lat temu, kiedy zaczęli uprawiać tę roślinę na szeroką skalę. W kolejnych tysiącleciach trzcina trafiała na różne kontynenty, a produkowany z niej brązowy cukier uznawany był za towar ekskluzywny. W obecnych czasach obok odmiany buraczanej jest najpopularniejszym rodzajem cukru jadalnego na świecie i stanowi istotny składnik wielu produktów spożywczych, zwłaszcza przetworzonych.

Cukier nierafinowany, czyli brązowy

Cukier trzcinowy swoją brązową barwę zawdzięcza melasie – gęstemu syropowi powstającemu podczas produkcji, dlatego jako cukier nierafinowany wyróżnia się lekko karmelowym smakiem, dobrze podkreślającym smak wielu deserów oraz napojów. W takiej formie stanowi nie tylko ważny składnik przemysłu cukierniczego, ale także różnych kuchni, w tym azjatyckich (zwłaszcza indyjskiej), meksykańskiej, a także pochodzących z krajów Ameryki Łacińskiej.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO