Prawdopodobnie
jako pierwsi zalety słodkiego soku z trzciny cukrowej docenili mieszkańcy Nowej
Gwinei ponad 10000 lat temu, kiedy zaczęli uprawiać tę roślinę na szeroką
skalę. W kolejnych tysiącleciach trzcina trafiała na różne kontynenty, a
produkowany z niej brązowy cukier uznawany był za towar ekskluzywny. W
obecnych czasach obok odmiany buraczanej jest najpopularniejszym rodzajem cukru
jadalnego na świecie i stanowi istotny składnik wielu produktów spożywczych,
zwłaszcza przetworzonych.
Cukier nierafinowany, czyli brązowy
Cukier
trzcinowy swoją brązową
barwę zawdzięcza melasie – gęstemu syropowi powstającemu podczas produkcji,
dlatego jako cukier nierafinowany wyróżnia się lekko karmelowym smakiem,
dobrze podkreślającym smak wielu deserów oraz napojów. W takiej formie stanowi nie
tylko ważny składnik przemysłu cukierniczego, ale także różnych kuchni, w tym
azjatyckich (zwłaszcza indyjskiej), meksykańskiej, a także pochodzących z krajów
Ameryki Łacińskiej.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę