bulion warzywny, drobiowy i wołowy

Buliony w kostce

Bulion z kostki i naturalny

Bulion to forma wywaru z kości, mięsa i warzyw, będącego podstawą wielu gotowanych lub duszonych potraw. W lokalach gastronomicznych, oprócz tradycyjnych bulionów, duże znaczenie mają koncentraty, które znacznie ułatwiają i skracają czas przygotowania posiłków. Popularnością cieszy się bulion warzywny lub mięsny sprzedawany w formie skoncentrowanej. Bulion z kostki lub słoika wymaga rozpuszczenia w gorącej wodzie, krótkiego gotowania, przyprawienia i ewentualnego ostudzenia przed dalszym przygotowaniem potrawy.

Zastosowanie bulionu w gastronomii

Skoncentrowany bulion drobiowy lub warzywny może być bazą wielu potraw przygotowywanych zarówno w warunkach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych. Klasyczny bulion nadaje smak i odpowiednią konsystencję wszelkiego rodzaju zupom. Jest także ważnym składnikiem wykwintnych sosów, pieczeni, zapiekanek mięsno-warzywnych, risotta, farszy i różnorodnych marynat.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO