Pleśniowe

Czym jest ser pleśniowy?

Ser pleśniowy powstaje z mleka krowiego, owczego lub koziego. Podczas procesu dojrzewania – dzięki szlachetnym rodzajom pleśni – nabiera wyjątkowego charakteru. Pleśń obecna na serze ma decydujący wpływ na jego smak, aromat, barwę i konsystencję. Produkty cechują się wysoką zawartością białka, witamin, mikroelementów i minimalną ilością laktozy.

Sery pleśniowe – do jakich dań pasują?

Sery pleśniowe można serwować jako składnik deski serów. Doskonale komponują się z różnymi owocami, krakersami, twardymi serami oraz winem. Ten wykwintny produkt jest również doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zup, zapiekanek, gnocchi czy risotto. Miękki ser pleśniowy można wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego sosu do makaronu.
 
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO