Wołowina

Wołowina mrożona w gastronomii

Wołowina charakteryzuje się wyrazistym czerwonym kolorem, którego intensywność zależy od ilości mioglobiny. Surowe mięso ma delikatny, lekko żelazisty smak i może być spożywane bez wcześniejszej obróbki termicznej, np. w formie tatara z dodatkiem ostrych przypraw, surowego jajka oraz drobno siekanej cebuli. Mrożona wołowina zamknięta w szczelnym opakowaniu może być przechowywana nawet ponad rok, bez obawy, że straci swoje największe walory – unikalny skład oraz charakterystyczny smak.

Wiele zalet wołowiny

Zarówno świeża, jak i mrożona wołowina jest źródłem wysokiej jakości białka, witamin oraz łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego jest dobrą alternatywą dla tłustszej wieprzowiny. Z poszczególnych części tuszy można przygotować wiele różnorodnych dań – od bulionów, poprzez pieczenie, gulasze, pulpety, aż do grillowanych steków i hamburgerów z mielonego lub szarpanego mięsa. Aby wołowina mrożona zachowała swoją jakość, należy ją rozmrażać powoli – najlepiej w lodówce w temperaturze 4-6°C, ewentualnie przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika oraz zalać zimną wodą, wymienianą co kilkanaście minut.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO