Wołowina charakteryzuje się wyrazistym czerwonym kolorem, którego intensywność zależy od ilości mioglobiny. Surowe mięso ma delikatny, lekko żelazisty smak i może być spożywane bez wcześniejszej obróbki termicznej, np. w formie tatara z dodatkiem ostrych przypraw, surowego jajka oraz drobno siekanej cebuli. Mrożona wołowina zamknięta w szczelnym opakowaniu może być przechowywana nawet ponad rok, bez obawy, że straci swoje największe walory – unikalny skład oraz charakterystyczny smak.
Wiele zalet wołowiny
Zarówno świeża, jak i mrożona wołowina jest źródłem wysokiej jakości białka, witamin oraz łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego jest dobrą alternatywą dla tłustszej wieprzowiny. Z poszczególnych części tuszy można przygotować wiele różnorodnych dań – od bulionów, poprzez pieczenie, gulasze, pulpety, aż do grillowanych steków i hamburgerów z mielonego lub szarpanego mięsa. Aby wołowina mrożona zachowała swoją jakość, należy ją rozmrażać powoli – najlepiej w lodówce w temperaturze 4-6°C, ewentualnie przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika oraz zalać zimną wodą, wymienianą co kilkanaście minut.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę