Śledź z sosem szafranowym, kruszonką piernikową, musem z jabłka i czarną soczewicą

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
80g
Soczewica czarna Aro (Soczewica czarna)
5g
Sól Aro (Soczewica czarna)
80g
Mąka typ 500 Aro (Kruszonka)
50g
Cukier trzcinowy MC (Kruszonka)
50g
Masło zimne Aro (Kruszonka)
1g
Imbir mielony MC (Kruszonka)
1g
Cynamon mielony MC (Kruszonka)
1g
Goździk mielony (Kruszonka)
1g
Kardamon mielony (Kruszonka)
200g
Jabłka szara reneta (Mus jabłkowy)
30g
Cukier trzcinowy MC (Mus jabłkowy)
20g
Masło Aro (Mus jabłkowy)
50g
Cytryna MC (Mus jabłkowy)
50g
Masło Aro (Sos szafranowy)
1g
Szafran (Sos szafranowy)
50g
Cebula szalotka (Sos szafranowy)
100ml
Wytrawne białe wino (Sos szafranowy)
3g
Czosnek MC (Sos szafranowy)
50ml
Śmietanka MC (Sos szafranowy)
Sól (Sos szafranowy)
Pieprz (Sos szafranowy)
200g
Filety ze śledzia (Śledź)
30g
Masło Aro (Śledź)
Mikro zioła MC (Śledź)

CZas na gotowanie

Wykonanie:
Krok 1
Soczewicę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 20minut, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 2
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, zimne masło i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania grudek, następnie przekładamy na suchą rozgrzaną patelni i podgrzewamy do zrumienienia kruszonki od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
W małym rondelku podgrzewamy masło. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier i sok z cytryny. Całość gotujemy do chwili, aż jabłka będą miękkie, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odstawiamy na bok.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy.
Krok 5
Następnie zalewamy białym winem, dodajemy szafran i gotujemy, aż wino odparuje o połowę. Na koniec dodajemy śmietankę , doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy, aż otrzymamy kremowy sos.
Złożenie:
Krok 1
Filety śledziowe jeśli są zbyt słone płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
Następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem.
Krok 3
Gotowy śledź z sosem szafranowym, kruszonką piernikową, musem z jabłka, czarną soczewicą i mikro ziołami.