Dzikie ryby słodkowodne oprócz wyjątkowych walorów smakowych są także cennym źródłem witamin (D, B, A) oraz licznych składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania większości narządów i układów ludzkiego organizmu. Ponadto nie zawierają rakotwórczych dioksyn i rtęci, które mogą się odkładać w mięsie długożyjących ryb, pochodzących z bardziej zanieczyszczonych części mórz.
Ryby rzeczne i żyjące w jeziorach
Polskie jeziora obfitują w liczne ryby słodkowodne nadające się do połowu i spożycia po krótkiej obróbce termicznej. Do najpopularniejszych gatunków żyjących głównie w jeziorach można zaliczyć sandacza, szczupaka, węgorza europejskiego, leszcza oraz okonia. Najsmaczniejsze ryby rzeczne – dostępne w sprzedaży świeże lub mrożone i po wypatroszeniu – to pstrąg tęczowy, węgorz europejski oraz sum.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę