Ryby dzikie słodkowodne patroszone

Polskie ryby słodkowodne

Dzikie ryby słodkowodne oprócz wyjątkowych walorów smakowych są także cennym źródłem witamin (D, B, A) oraz licznych składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania większości narządów i układów ludzkiego organizmu. Ponadto nie zawierają rakotwórczych dioksyn i rtęci, które mogą się odkładać w mięsie długożyjących ryb, pochodzących z bardziej zanieczyszczonych części mórz.

Ryby rzeczne i żyjące w jeziorach

Polskie jeziora obfitują w liczne ryby słodkowodne nadające się do połowu i spożycia po krótkiej obróbce termicznej. Do najpopularniejszych gatunków żyjących głównie w jeziorach można zaliczyć sandacza, szczupaka, węgorza europejskiego, leszcza oraz okonia. Najsmaczniejsze ryby rzeczne – dostępne w sprzedaży świeże lub mrożone i po wypatroszeniu – to pstrąg tęczowy, węgorz europejski oraz sum.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO