Gulasz z czerwonej soczewicy z pomarańczą
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,10kg
Soczewica 5 kg czerwona Aro0,05kg
Cebula ultra bag 0,01kg
Czosnek0,05kg
Ziemniak czerwony 5 kg MC0,15kg
Papryka paski mix 2,5 kg MC0,01l
Sos 1 l sojowy MC0,20kg
Pomarańcze na sok valencia 5 kg MC0,02l
Olej rzepakowy Aro0,01kg
Natka pietruszki0,20kg
Szpinak baby 500 g MCSól
Pieprz mielony
Papryka wędzona
Kurkuma
Majeranek
CZas na gotowanie
Krok 1
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy dwa razy tyle wody, co soczewicy. Dodajemy sól i zagotowujemy. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
Krok 2
Ziemniaki oczyszczamy i kroimy w kostkę ok. 1,5 cm na 1,5 cm i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Pomarańczę obieramy, filetujemy i odstawiamy na bok.
Krok 4
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Krok 5
Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek siekamy i podsmażamy przez ok. 2 min.
Krok 6
Następnie dodajemy odmrożony mix papryk i smażymy przez ok. 3 min. Dodajemy ugotowane ziemniaki i soczewicę. Całość doprawiamy sosem sojowym i zalewamy niewielką ilością wody, następnie dusimy przez ok. 5 min.
Krok 7
Do gotowego gorącego dania dodajemy liście szpinaku i pomarańczę, a następnie podajemy z posiekaną natką pietruszki.