Napoje gazowane produkowane są z przefiltrowanej wody oraz różnorodnych dodatków nadających określony smak, aromat i kolor. Po połączeniu wszystkich składników napój zostaje najpierw schłodzony, a następnie nasycony dwutlenkiem węgla, dzięki czemu uzyskuje właściwości orzeźwiające. Gazowane napoje trafiają najczęściej do sklepów i hurtowni w szklanych lub plastikowych butelkach. Większość z nich jest źródłem cukrów prostych. Jedynie napoje typu „light” zamiast cukru mają w składzie substancje słodzące, dzięki czemu wyróżniają się znacznie niższą wartością energetyczną.
Gazowane napoje – przechowywanie
Po schłodzone napoje gazowane typu cola, lemoniada czy oranżada najchętniej sięgają młodzi ludzie. W restauracjach czy barach większość z nich stanowi bazę drinków o różnorodnym składzie i smaku. Napoje gazowane dzięki nasyceniu dwutlenkiem węgla są bardziej wyraziste w smaku i mogą być przechowywane dłużej niż soki i napoje bez gazu.
Cola, Fanta, Sprite
Cola, fanta i sprite powstały w Stanach Zjednoczonych i obecnie należą do jednych z najbardziej rozpoznawanych napojów na świecie.
Po napoje owocowe i oranżady chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są one dostępne niemal wszędzie – w hurtowniach, sklepach oraz lokalach gastronomicznych.