Stromboli

Stromboli to zawijana pizza, z której po upieczeniu niczym lawa wylewa się stopiony ser. 

Czas240 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji4

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
430g
Ciasto na pizzę - przepis obok (Stromboli)
90g
Sos do pizzy MC (Stromboli)
50g
Salami Milano MC (Stromboli)
30g
Szynka Parmeńska MC (Stromboli)
70g
Ser Provolone (Stromboli)
80g
Ser do pizzy, wióry MC (Stromboli)
30g
Ser Parmegiano Regiano (Stromboli)
3x30g
Papryka w 3 kolorach, każda po 30 g (Stromboli)
1szt.
Jajo (Stromboli)
1szt.
Bazylia świeża MC (Stromboli)
1000g
Mąka do pizzy MC (Ciasto na pizzę)
660g
Woda (Ciasto na pizzę)
20g
Oliwa z oliwek (Ciasto na pizzę)
14g
Suszone drożdże (Ciasto na pizzę)
32g
Sól (Ciasto na pizzę)

CZas na gotowanie

Stromboli:
Krok 1
Ciasto rozwałkowujemy do kształtu regularnego prostokąta
Krok 2
Rozsmarowujemy równomiernie sos pozostawiając dwucentymetrowy brzeg 
Krok 3
Na sos rozkładamy wędliny tak aby nachodziły na siebie, następnie równomiernie rozkładamy mieszankę serów i paprykę pokrojoną w piórka
Krok 4
Całość zwijamy jak makowiec, zawijamy brzegi
Krok 5
Zrolowaną pizzę smarujemy z góry rozmąconym jajem, i nacinamy w kilku miejscach
Krok 6
Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180st. C na 30 min.
Krok 7
Po tym czasie Stromboli kroimy w plastry i obsypujemy świeżą bazylią pokrojoną w paseczki, oraz obsypujemy świeżo tartym parmezanem
Ciasto na pizzę:
Krok 1
Mąkę przesiewamy do dzierży, dosypujemy drożdże i sól
Krok 2
Wodę w temperaturze pokojowej łączymy z oliwą
Krok 3
Łączymy składniki suche z płynnymi i wyrabiamy do całkowitego połączenia
Krok 4
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 45min.