Stromboli
Stromboli to zawijana pizza, z której po upieczeniu niczym lawa wylewa się stopiony ser.
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
430g
Ciasto na pizzę - przepis obok (Stromboli)90g
Sos do pizzy MC (Stromboli)50g
Salami Milano MC (Stromboli)30g
Szynka Parmeńska MC (Stromboli)70g
Ser Provolone (Stromboli)80g
Ser do pizzy, wióry MC (Stromboli)30g
Ser Parmegiano Regiano (Stromboli)3x30g
Papryka w 3 kolorach, każda po 30 g (Stromboli)1szt.
Jajo (Stromboli)1szt.
Bazylia świeża MC (Stromboli)1000g
Mąka do pizzy MC (Ciasto na pizzę)660g
Woda (Ciasto na pizzę)20g
Oliwa z oliwek (Ciasto na pizzę)14g
Suszone drożdże (Ciasto na pizzę)32g
Sól (Ciasto na pizzę)CZas na gotowanie
Stromboli:
Krok 1
Ciasto rozwałkowujemy do kształtu regularnego prostokąta
Krok 2
Rozsmarowujemy równomiernie sos pozostawiając dwucentymetrowy brzeg
Krok 3
Na sos rozkładamy wędliny tak aby nachodziły na siebie, następnie równomiernie rozkładamy mieszankę serów i paprykę pokrojoną w piórka
Krok 4
Całość zwijamy jak makowiec, zawijamy brzegi
Krok 5
Zrolowaną pizzę smarujemy z góry rozmąconym jajem, i nacinamy w kilku miejscach
Krok 6
Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180st. C na 30 min.
Krok 7
Po tym czasie Stromboli kroimy w plastry i obsypujemy świeżą bazylią pokrojoną w paseczki, oraz obsypujemy świeżo tartym parmezanem
Ciasto na pizzę:
Krok 1
Mąkę przesiewamy do dzierży, dosypujemy drożdże i sól
Krok 2
Wodę w temperaturze pokojowej łączymy z oliwą
Krok 3
Łączymy składniki suche z płynnymi i wyrabiamy do całkowitego połączenia
Krok 4
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 45min.