twarde

Sery twarde – rodzaje 

Istnieje wiele rodzajów serów twardych, m.in. cheddar, ementaler i parmezan. Produkowane są z odtłuszczonego mleka, a dzięki niskiej zawartości wilgoci konsystencja serów jest twarda i krucha. W porównaniu do miękkich serów sery twarde mają charakterystyczny, lekko pikantny i bardziej wyrazisty smak.

Twardy ser – do czego wykorzystać?

Twardy ser bardzo dobrze się topi, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania fondue, tostów czy grzanek. Może być także składnikiem różnych zapiekanek z ziemniakami lub makaronem. Sery twarde są doskonałym dodatkiem do lasagne, wytrawnych tart, faszerowanych warzyw czy sałatek. Dzięki twardym serom można wzbogacić smak wielu dań. Nie może ich zabraknąć w lodówce nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wartości odżywcze, w tym białko, witaminy i substancje mineralne.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO