Śledź z marynowaną czerwoną cebulą na sałatce z pora i jabłka
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
120g
Śledź matjas w oleju30g
Czerwona cebula30g
Por30g
Jabłka20g
Majonez15g
Musztarda francuska5g
Koperku30g
Śliwki5ml
Olej lniany100ml
Grzaniec12g
Cukier3g
Sól3g
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Filet pokroić w romby.
Krok 2
Grzańca zagotować, lekko osłodzić i odstawić na 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i odstawić na 3 godziny.
Krok 3
Pora pokroić w cieniutkie plasterki, wymieszać w misce z obranym i grubo startym jabłkiem, majonezem, musztardą, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 4
Śliwki pociąć w większe kawałki, obtoczyć w cukrze i opalić palnikiem, aby się skarmelizowała.
Krok 5
Na środku talerza ułożyć sałatkę, na niej śledzia, dokoła poukładać kawałki śliwki.
Krok 6
Całość udekorować koperkiem i polać olejem lnianym. Można również podawać w wersji bankietowej, jako mono porcje na małych talerzykach.