Śledź z marynowaną czerwoną cebulą na sałatce z pora i jabłka

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
120g
Śledź matjas w oleju
30g
Czerwona cebula
30g
Por
30g
Jabłka
20g
Majonez
15g
Musztarda francuska
5g
Koperku
30g
Śliwki
5ml
Olej lniany
100ml
Grzaniec
12g
Cukier
3g
Sól
3g
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Filet pokroić w romby.
Krok 2
Grzańca zagotować, lekko osłodzić i odstawić na 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i odstawić na 3 godziny.
Krok 3
Pora pokroić w cieniutkie plasterki, wymieszać w misce z obranym i grubo startym jabłkiem, majonezem, musztardą, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 4
Śliwki pociąć w większe kawałki, obtoczyć w cukrze i opalić palnikiem, aby się skarmelizowała.
Krok 5
Na środku talerza ułożyć sałatkę, na niej śledzia, dokoła poukładać kawałki śliwki.
Krok 6
Całość udekorować koperkiem i polać olejem lnianym. Można również podawać w wersji bankietowej, jako mono porcje na małych talerzykach.