Fondant czekoladowy

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,05kg
Czekolada deserowa 64%
0,03kg
Masło Aro
0,03kg
Mąka pszenna T 500 Aro
0,05kg
Jajka L
0,015kg
Cukier trzcinowy MC
g
Sól
Cukier trzcinowy
Cynamon
Papryka chili

CZas na gotowanie

Krok 1
Czekoladę rozpuścić w misce na parze razem z masłem , w osobnym naczyniu ubić jajko z cukrem , szczyptą soli i przyprawami .
Krok 2
Do ubitej masy dodać mąkę, wymieszać i dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Krok 3
Całość wymieszać ,odstawić na około 10 minut do lodówki .
Krok 4
Na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, okrągłą formę na muffiny, wyporcjować masę na fondant i  piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 6 minut. Po upieczeniu, formę odstawić na około 5 minut i ostrożnie wyjąć fondant na talerzyk .
Krok 5
Po przekrojeniu masa w środku powinna być płynna . Tak przygotowane  fondanty można po wystudzeniu zamrozić, a potem tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika  piec około 12 minut w 180 stopniach .