Ryby słodkowodne

Ryby słodkowodne

Ryby z jezior i rzek

Ryby słodkowodne to te, które całość lub przynajmniej część życia spędzają w wodach słodkich, takich jak jeziora i rzeki. Do najpopularniejszych jadalnych ryb z polskich wód należą szczupak, okoń, pstrąg i węgorz. Masowo kupowany na święta karp to także słodkowodna ryba, jednak w naszym kraju występuje niemal wyłącznie w stawach hodowlanych. Ryby z jezior i rzek z reguły są mniej tłuste niż morskie. Zauważono również, że zazwyczaj nie zawierają tylu szkodliwych substancji, na które narażone są ryby żyjące w bardziej zanieczyszczonych częściach mórz.

Słodkowodna ryba na stół

Ryby słodkowodne są niskokaloryczne i lekkostrawne. Ponadto dostarczają organizmowi wielu cennych minerałów, korzystnie wpływają m.in. na krążenie, wzrok, odpowiednie dotlenienie komórek czy prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso ryb słodkowodnych najlepiej spożywać po krótkiej obróbce termicznej. Restauratorzy mający lokale blisko jezior i rzek w swoim menu nie powinni rezygnować z dań rybnych. Są one chętnie wybierane przez klientów. 

Ryby dzikie słodkowodne patroszone

Ryby dzikie słodkowodne patroszone

Ryby słodkowodne – zarówno rzeczne, jak i żyjące w jeziorach – stanowią ponad 40% ogółu wszystkich ryb żyjących w wodach całego świata. Ich smaczne mięso jest podstawowym składnikiem wielu dań oraz różnorodnych przetworów, takich jak długoterminowe konserwy czy pasty.
Dowiedz się więcej
Ryby hodowlane słodkowodne całe

Ryby hodowlane słodkowodne całe

Najpopularniejszą rybą hodowlaną, kupowaną w całości jest karp, który ze względu na smaczne i chude mięso jest coraz częstszym wyborem nie tylko na Boże Narodzenie. Które inne ryby słodkowodne warto poznać?
Dowiedz się więcej
Ryby hodowlane słodkowodne patroszone

Ryby hodowlane słodkowodne patroszone

Ryby słodkowodne wyróżniają się wyjątkowo smacznym i lekkostrawnym mięsem, dlatego są doskonałym składnikiem potraw dla osób przebywających na diecie oraz małych dzieci.
Dowiedz się więcej
Ryby słodkowodne dzikie całe

Ryby słodkowodne dzikie całe

Średnie i małe ryby słodkowodne dostępne w sprzedaży w całości doskonale nadają się do nadziewania, szybkiego smażenia lub przyrządzania zup, dlatego chętnie są kupowane w większych ilościach zwłaszcza do restauracji oraz mniejszych przetwórni.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO