Mule
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,3kg
Mule - omułek świeży, siatka0,05kg
Masło Aro0,01kg
Czosnek MC0,15l
Sasteria Blanca 0,7 l BW0,05kg
Cebula dymka0,004kg
Natka pietruszki MC0,05kg
Cytryna MCCZas na gotowanie
Krok 1
Świeże, zamknięte mule oczyścić i płukać z piasku .
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać posiekany czosnek.
Krok 3
Po około 2 minutach dodać białe wino, posiekaną cebulę dymkę i mule .
Krok 4
Całość gotować przez około 10 minut .Mule które się nie otworzyły wyrzucamy.
Krok 5
Następnie dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki , szczyptę soli i skropić cytryną. Wszystko wymieszać i wyserwować na głęboki talerz .
Krok 6
Bardzo ważne jest aby mule które się nie otworzyły wyrzucić ponieważ nie nadają się one do spożycia . Jeśli kupujemy świeże mule a nie chcemy ich użyć od razu należy je przechowywać w chłodnym miejscu ponieważ w ciepłym same zaczynają się otwierać.