Mule

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,3kg
Mule - omułek świeży, siatka
0,05kg
Masło Aro
0,01kg
Czosnek MC
0,15l
Sasteria Blanca 0,7 l BW
0,05kg
Cebula dymka
0,004kg
Natka pietruszki MC
0,05kg
Cytryna MC

CZas na gotowanie

Krok 1
Świeże, zamknięte mule  oczyścić i płukać z piasku .
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać posiekany czosnek.
Krok 3
Po około 2 minutach dodać białe wino, posiekaną cebulę dymkę i mule .
Krok 4
Całość gotować przez około 10 minut .Mule które się nie otworzyły wyrzucamy.
Krok 5
Następnie dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki , szczyptę soli i skropić cytryną. Wszystko wymieszać i wyserwować na głęboki talerz .
Krok 6
Bardzo ważne jest aby mule które się nie otworzyły wyrzucić ponieważ nie nadają się one do spożycia . Jeśli kupujemy świeże mule a nie chcemy ich użyć od razu należy je przechowywać w chłodnym miejscu ponieważ w ciepłym same zaczynają się otwierać.