Już wiele
wieków temu kiszonki z warzyw doceniano nie tylko za wyjątkowy smak, ale
przede wszystkim za niezwykłe właściwości. Zauważono, że spożywanie produktów kiszonych
dostarcza organizmowi składników mających bezpośredni wpływ na ogólny stan
zdrowia. Osoby regularnie spożywające kwaszonki rzadziej zapadają na różnego
rodzaju infekcje – dzieje się tak m.in. za sprawą witaminy C, czyli kwasu
askorbinowego, który wydziela się w dużych ilościach właśnie podczas kiszenia.
Poznaj najzdrowsze kwaszonki
Kiszenie jest
znanym od stuleci sposobem na dłuższe przechowywanie warzyw czy owoców,
pomagającym zachować ich walory przez cały rok. Powstałe podczas procesu fermentacji
kwaśne środowisko wspomaga przyswajanie składników niezbędnych dla właściwego
funkcjonowania organizmu. Jednak kiszonki z warzyw to nie tylko
prawdziwa bomba witaminowa. Regularnie spożywane korzystnie wpływają na
ciśnienie, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe, a dzięki dużej
zawartości błonnika są bardzo sycące, przez co wspomagają odchudzanie.
Kiszonki
z warzyw świetnie
sprawdzają się jako dodatek do dań, często towarzyszą posiłkom wegetariańskim.
Są niezwykle popularne w kuchni izraelskiej jako uzupełnienie hummusu i pity, a
także w daniach koreańskich, np. tradycyjnym kimchi.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę