Kiszonki z warzyw

Kiszonki z warzyw

Prawdziwe bogactwo witamin

Już wiele wieków temu kiszonki z warzyw doceniano nie tylko za wyjątkowy smak, ale przede wszystkim za niezwykłe właściwości. Zauważono, że spożywanie produktów kiszonych dostarcza organizmowi składników mających bezpośredni wpływ na ogólny stan zdrowia. Osoby regularnie spożywające kwaszonki rzadziej zapadają na różnego rodzaju infekcje – dzieje się tak m.in. za sprawą witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, który wydziela się w dużych ilościach właśnie podczas kiszenia.

Poznaj najzdrowsze kwaszonki

Kiszenie jest znanym od stuleci sposobem na dłuższe przechowywanie warzyw czy owoców, pomagającym zachować ich walory przez cały rok. Powstałe podczas procesu fermentacji kwaśne środowisko wspomaga przyswajanie składników niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Jednak kiszonki z warzyw to nie tylko prawdziwa bomba witaminowa. Regularnie spożywane korzystnie wpływają na ciśnienie, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe, a dzięki dużej zawartości błonnika są bardzo sycące, przez co wspomagają odchudzanie.

Kiszonki z warzyw świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań, często towarzyszą posiłkom wegetariańskim. Są niezwykle popularne w kuchni izraelskiej jako uzupełnienie hummusu i pity, a także w daniach koreańskich, np. tradycyjnym kimchi.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO