Jabłka, gruszki, śliwki

Odmiany jabłek, gruszek i śliwek – co warto wiedzieć 

Istnieje wiele odmian jabłek, gruszek i śliwek, które różnią się smakiem, wyglądem i konsystencją. Wyróżnia się trzy podstawowe odmiany jabłek polskich. Należą do nich jabłka deserowe, jabłka stołowe oraz jabłka przeznaczone do obróbki termicznej. Te ostatnie charakteryzują się kwaskowatym posmakiem i szybko ulegają rozgotowaniu. Gruszki klasyfikuje się w kategoriach zbiorów. Wyróżniamy rodzaje letnie (klapsa), jesienne (konferencje i bonkrety) oraz zimowe (komisówki i lukasówki). Natomiast do najpopularniejszych rodzajów śliwek należą renklody oraz węgierki.

Zastosowanie owoców 

Z jabłek, gruszek i śliwek można przygotowywać przetwory, takie jak dżemy, marmolady i konfitury. Słodkie odmiany znakomicie smakują na surowo, np. w formie sałatki owocowej. Jabłka, gruszki i śliwki równie często są składnikiem pysznych ciast.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO