Mięso wieprzowe pełni ważną funkcję w kuchni polskiej, dlatego też lokale gastronomiczne oferujące dania rodzimej kuchni mają w swoim menu potrawy bazujące na tym mięsie. Mrożona wieprzowina jest produktem łatwym w przechowywaniu – nawet długoterminowym – pod warunkiem że będzie zamknięta w szczelnym opakowaniu, a minimalna temperatura w zamrażarce wyniesie -18°C. W takiej formie można mrozić zarówno większe części (schab, łopatka, golonka), jak i mięso mielone wieprzowe przeznaczone np. do przygotowania kotletów lub pulpecików do zupy.
Mięso wieprzowe mrożone i jego zastosowanie
Aby mrożona wieprzowina
zachowała swój charakterystyczny kolor i smak, należy ją rozmrażać powoli,
najlepiej w warunkach chłodniczych. Po odzyskaniu miękkości oraz właściwej
struktury przygotowuje się z niej takie same potrawy jak ze świeżego mięsa, np.
klasyczne mielone wieprzowe, tradycyjne schabowe w panierce, polędwiczki
zawijane w boczek czy aromatyczny gulasz.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę