Dressingi to sosy stosowane głównie do przyprawienia sałatek, zwłaszcza tych składających się z warzyw liściastych, jak wszystkie odmiany sałat, kiełki, rukola, burak czerwony oraz młoda roszponka. Klasyczne dressingi do sałatek dzielą się na dwa rodzaje – kremowe (bazujące na majonezie lub jogurcie z dodatkiem przypraw) oraz typu winegret, czyli opierające się głównie na oliwie lub oleju, occie oraz przyprawach i świeżych ziołach, nadających całej potrawie pełniejszego smaku.
Najpopularniejsze dressingi do sałatek
W warunkach domowych dressing przygotowywany jest na tyle wcześniej przed dodaniem do potrawy, by wszystkie składniki zdążyły się przegryźć. Gotowe dressingi sprzedawane w szklanych lub plastikowych butelkach można wykorzystać w każdym momencie, a po otwarciu opakowania przechowywać w lodówce nawet do kilku tygodni. Za najpopularniejsze i najczęściej stosowane dressingi w gastronomii uważa się winegret, mayfair, tysiąca wysp oraz dressing czosnkowy, włoski i jogurtowo-musztardowy.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę