Pesto, salsa, dipy, pasty

Pasty – rodzaje i przeznaczenie

Pasty są rodzajem produktu spożywczego, będącego składnikiem kanapek oraz tartinek. Głównymi składnikami past są mięsa, sery, jaja na twardo, świeże zioła oraz przyprawy – całość drobno pokrojona albo zmiksowana na gładką masę. Pasty długoterminowe sprzedawane są w słoikach lub puszkach, natomiast te o krótszej przydatności do spożycia mają plastikowe opakowania i wymagają przechowywania w lodówkach. Do najpopularniejszych past gotowych zalicza się m.in. przyrządzany z roślin strączkowych hummus, oliwkowe tapenady, paprykowy ajvar oraz bazyliowo-orzechowe pesto.

Dipy na imprezę i do dań głównych

Dipy to gęste sosy zimne zawdzięczające swój wyrazisty smak marynatom, pikantnym warzywom, ziołom oraz licznym przyprawom. Najczęściej stosuje się je do maczania drobnych przekąsek, takich jak pokrojone w słupki warzywa, chipsy, pieczywo czy kabanosy. Najczęściej bazą dipów są jogurt, śmietana i twarogi, choć niektóre (np. salsy) opierają się wyłącznie na zmiksowanych lub drobno pokrojonych warzywach z dodatkiem pikantnych przypraw.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO