Hechesteak z konfiturą z czerwonej cebuli, smażonymi warzywami w pomidorach oraz kaszą bulgur

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
150g
Mieszanka wołowa (Mięso)
15g
Woda gazowana (Mięso)
2g
Sól
45g
Cebula czerwona (Konfitura)
50g
Czerwone wino (Konfitura)
1ząbek
Czosnek (Konfitura)
5g
Rozmaryn (Konfitura)
10g
Cukier brązowy (Konfitura)
10g
Olej do smażenia (Konfitura)
5g
Ocet z czerwonego wina (Konfitura)
24g
Cebula biała (Kasza)
60g
Kasza nulgur (Kasza)
15g
Olej do smażenia (Kasza)
1ząbek
Czosnek (Warzywa w pomidorach)
25g
Bakłażan (Warzywa w pomidorach)
20g
Por (Warzywa w pomidorach)
25g
Cukinia (Warzywa w pomidorach)
90g
Pomidor bez skóry z zalewą (Warzywa w pomidorach)
5g
Rozmaryn (Warzywa w pomidorach)
1g
Kmin rzymski mielony (Warzywa w pomidorach)
3g
Sriracha (Warzywa w pomidorach)
10g
Ocet sherry (Warzywa w pomidorach)
30g
Cebula czerwona (Warzywa w pomidorach)
15g
Olej do smażenia (Warzywa w pomidorach)

CZas na gotowanie

Krok 1
Zacznij od ugotowania kaszy ( 6-8 minut ), po czym scedź i pozostaw do wykończenia.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli, zaczynając od suchego karmelu - wsyp cukier do rondelka o możliwie małej powierzchni grzewczej dla tej ilości i rozpuść mieszając bez użycia łopatki, tudzież łyżki. Następnie pokrój cebulę w cienkie pióra dodaj do rondelka. wymieszaj z karmelem i zwiększ moc palnika. Dodaj świeżo siekany czosnek i rozmaryn. Po chwili wlej czerwone wino i duś pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu (w zależności od grubości piór 10- 15 minut) Po tym czasie dodaj rozmaryn, ocet i dopraw solą, a następnie przełóż do naczynia o odpowiedniej wielkości.
Krok 3
Pokrój warzywa w odpowiednie kształty tj. pora w krążki o grubości 1 cm. Bakłażana, cebulę czerwoną, cukinię i pomidory w kostkę 1/1 cm, a listki rozmarynu drobno przesiekaj z kroplą oleju dla zachowania aromatu.
Krok 4
Przygotuj mięso dodając 10 % gazowanej wody i uplastycznij je rzucając jak piłką o dno miski przechylonej pod kątem 45°C. Kiedy mięso będzie już sprężyste i gładkie, obsmaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron po 15 sekund i umieść w piecu rozgrzanym do 200 °C na 8 minut.
Krok 5
Zacznij od przypalenia pora z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie dodaj olej i w kilku- sekundowych odstępach, cały czas mieszając cebulę, bakłażana, świeżo- siekany czosnek i rozmaryn oraz kmin rzymski. Po chwili pomidory i sos sriracha. W razie konieczności uzupełnij masę warzywną odrobiną wody. Dopraw solą i umieść w odpowiedniej komorze pojemnika. Pamiętaj, że warzywa mogą być delikatnie twarde, gdyż danie spędzi jeszcze chwilę w zamkniętym pojemniku w trakcie transportu.
Krok 6
Czas na kaszę- w małym rondelku zeszklij cebulę pokrojoną w brunoise i dodaj kaszę. Smaż krótko na mocnym ogniu, dopraw solą i przełóż do odpowiedniej komory pojemnika.
Krok 7
Mięso zapewne jest już gotowe. Umieść w pojemniku, a na jego wierzchu ułóż konfiturę z czerwonej cebuli.