Ryby

Dorsz mrożony i inne ryby

Mrożenie jest jedną z najskuteczniejszych metod długoterminowego przechowywania żywności zwłaszcza w sklepach i lokalach gastronomicznych. Pod wpływem ujemnej temperatury produkty dłużej zachowują świeżość, smak oraz niemal wszystkie właściwości odżywcze. Zarówno tusza, dzwonko, jak i filet z łososia, dorsza czy innej ryby po powolnym rozmrożeniu odzyskują odpowiednią sprężystość i charakterystyczną dla danego gatunku konsystencję, a po odsączeniu nadmiaru wilgoci mogą zostać poddane dalszej obróbce termicznej.

Ryby mrożone – zastosowanie

Ryby są źródłem wielu cennych witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego powinny jak najczęściej gościć w jadłospisie dzieci oraz dorosłych. Restauracje i smażalnie oferują różnorodne dania opierające się na smażonych, pieczonych lub gotowanych rybach. Takie gatunki jak łosoś, mintaj, pstrąg czy dorsz mrożony cieszą się największą popularnością zarówno w domowej kuchni, jak i profesjonalnych restauracjach.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO