Miody

Różne rodzaje miodów

Miód pszczeli jest produkowany z nektaru kwiatowego lub spadzi – słodkiej cieczy występującej na uszkodzonych igłach lub liściach drzew. Jego barwa i skład zależne są od gatunku roślin, z których zebrany był nektar. Do najpopularniejszych odmian zalicza się miód akacjowy, lipowy oraz wielokwiatowy, różniący się kolorem i smakiem w zależności od rodzaju kwiatów, które odwiedziły pszczoły. Najbardziej intensywną barwą wyróżniają się miód gryczany i spadziowy o charakterystycznym, ciemnobrązowym kolorze oraz lekko pikantnym smaku.

Aromatyczne miody smakowe

Miody smakowe powstają poprzez połączenie wybranego miodu z różnorodnymi dodatkami, takimi jak owoce, zioła, płatki dzikiej róży lub intensywne w smaku przyprawy. Charakteryzują się dość gęstą konsystencją i wyrazistym smakiem, przez co mogą być doskonałym smarowidłem do pieczywa, naleśników czy racuchów. Do wyrobu tego rodzaju produktów spożywczych najczęściej jest używany łagodny w smaku miód akacjowy, rzepakowy lub lipowy.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO