Warzywa mrożone

Warzywa mrożone

Zalety mrożonek warzywnych

Większość warzyw bardzo dobrze znosi proces mrożenia, dzięki czemu nadają się do spożycia przez cały rok. Te przeznaczone do zup (np. marchew, pietruszka) przed zamrożeniem najczęściej są krojone w paski lub kostki, by maksymalnie ułatwić przygotowanie posiłku. Jeżeli nie jest potrzebne całe opakowanie, wówczas pozostałe mrożone warzywa należy szczelnie zamknąć w woreczku i jak najszybciej włożyć do zamrażarki.

Warzywa mrożone o różnym przeznaczeniu

W sezonie zimowym, kiedy brakuje dostępu do świeżych produktów, warzywa mrożone są ich doskonałym zamiennikiem, ponieważ pod wpływem ujemnej temperatury zachowują niemal wszystkie witaminy, minerały i inne istotne dla zdrowia człowieka składniki odżywcze. Ze względu na różne przeznaczenie gotowe mrożonki są przygotowane w odpowiedni sposób, np. mrożone warzywa na patelnię to mieszanka pokrojonych w plastry jarzyn i przypraw podkreślających ich smak.
Grzyby mrożone

Grzyby

Borowiki, podgrzybki czy kurki zachowają swój unikalny smak przez cały rok, jeśli zostaną poddane ujemnej temperaturze. Mrożone grzyby mogą być składnikiem sosów, farszów oraz mięsnych pieczeni.

Dowiedz się więcej
Mieszanki warzywne mrożone

Mieszanki

Mrożone mieszanki warzywne pozwalają zachować unikany smak oraz aromat jarzyn przez cały rok, dlatego są często używane zarówno w domowej kuchni, jak i lokalach gastronomicznych.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO