Większość
warzyw bardzo dobrze znosi proces mrożenia, dzięki czemu nadają się do spożycia
przez cały rok. Te przeznaczone do zup (np. marchew, pietruszka) przed
zamrożeniem najczęściej są krojone w paski lub kostki, by maksymalnie ułatwić przygotowanie
posiłku. Jeżeli nie jest potrzebne całe opakowanie, wówczas pozostałe mrożone
warzywa należy szczelnie zamknąć w woreczku i jak najszybciej włożyć do
zamrażarki.
Warzywa mrożone o różnym przeznaczeniu
W sezonie
zimowym, kiedy brakuje dostępu do świeżych produktów, warzywa mrożone są
ich doskonałym zamiennikiem, ponieważ pod wpływem ujemnej temperatury zachowują
niemal wszystkie witaminy, minerały i inne istotne dla zdrowia człowieka
składniki odżywcze. Ze względu na różne przeznaczenie gotowe mrożonki są przygotowane
w odpowiedni sposób, np. mrożone warzywa na patelnię to mieszanka
pokrojonych w plastry jarzyn i przypraw podkreślających ich smak.
Grzyby
Borowiki,
podgrzybki czy kurki zachowają swój unikalny smak przez cały rok, jeśli zostaną
poddane ujemnej temperaturze. Mrożone grzyby mogą być składnikiem sosów,
farszów oraz mięsnych pieczeni.
Mrożone
mieszanki warzywne pozwalają zachować unikany smak oraz aromat jarzyn przez
cały rok, dlatego są często używane zarówno w domowej kuchni, jak i lokalach
gastronomicznych.